پیوند سلول های بنیادی در درمان سرطان
پیوند سلول های بنیادی در درمان سرطان یکی از روش های نوین درمان سرطان می باشد که این روزها در برخی سرطان ها با توجه به نوع سرطان به کار گرفته می شود. این روش درمان سرطان در سال های اخیر تحقیقات زیادی را شامل شده است و امروزه به عنوان روشی برای درمان سرطان در نظر گرفته می شود. ما در این مقاله از سایت دکتر هادی مولانا بهترین دکتر درمان سرطان در ایران به بررسی این روش نوین درمان می پردازیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
انواع سلول های خون
سلولهای بنیادی تشکیل دهنده خون برای بدن مهم هستند زیرا به انواع مختلفی از سلولهای خونی تبدیل می شوند. انواع اصلی سلول های خونی عبارتند از:
- گلبول های سفید، که بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند و به بدن شما در مبارزه با عفونت کمک می کنند
- گلبولهای قرمز، که حامل اکسیژن در بدن هستند
- پلاکت ها، که به لخته شدن خون کمک می کنند
برای اینکه بدن ما در سلامتی کامل باشد به هر سه نوع سلول های خونی احتیاج داریم.
انواع پیوند سلول های بنیادی
در پیوند سلول های بنیادی، سلولهای بنیادی خون ساز سالم را دریافت می کنید و پس از ورود به جریان خون شما، سلول های بنیادی به مغز استخوان منتقل می شوند، و جای سلول هایی را که با درمان (شیمی درمانی یا پرتو درمانی) از بین رفته اند، می گیرند. سلولهای بنیادی تشکیل دهنده خون که در پیوند استفاده می شوند می توانند از مغز استخوان یا بند ناف دریافت شوند.
پیوند سلول های بنیادی به چند صورت می تواند انجام شود؟
اتولوگ، این بدان معنی است که سلولهای بنیادی از بیمار گرفته می شود.
آلوژنیک، که به معنای دریافت سلولهای بنیادی از شخص دیگری است. اهدا کننده ممکن است یک خویشاوند هم خون باشد یا یک غریبه.
سینژنیک، این بدان معنی است که سلولهای بنیادی از دوقلوی یکسان گرفته می شود.

چگونه پیوند سلول های بنیادی در برابر سرطان اثر خواهد داشت؟
پیوند سلول های بنیادی معمولاً مستقیماً در برابر سرطان اثر نمی کنند. در واقع این روش به بیمار در بازیابی توانایی بدن در تولید سلول های بنیادی پس از درمان با دوزهای بسیار قوی پرتودرمانی، شیمی درمانی یا هر دو کمک می کند.
با این حال، در مولتیپل میلوما و برخی از انواع لوسمی ، پیوند سلولهای بنیادی ممکن است مستقیماً در برابر سرطان اثر کند. این امر می تواند پس از پیوند آلوژنیک رخ دهد.
پیوند سلول های بنیادی بیشتر برای کمک به افراد مبتلا به لوسمی و لنفوم استفاده می شود. همچنین این روش درمانی ممکن است برای نوروبلاستوما و مولتیپل میلوما استفاده شوند.
عوارض پیوند سلول های بنیادی در درمان سرطان
دوز بالای درمان سرطان که شما قبل از پیوند سلول های بنیادی دارید می تواند مشکلاتی مانند خونریزی و افزایش خطر عفونت ایجاد کند. با پزشک یا پرستار خود در مورد عوارض جانبی دیگری که ممکن است داشته باشید صحبت کنید.
اگر پیوند آلوژنیک دارید ، ممکن است یک مشکل جدی رخ دهد. مشکلی که می تواند رخ دهد این است که گلبول های سفید خون از اهدا کننده سلول های بدن (میزبان) را به عنوان خارجی بشناسند و به آنها حمله کنند. این مشکل می تواند به پوست، کبد، روده و بسیاری از اندام های دیگر آسیب برساند. این عارضه جانبی ممکن است چند هفته پس از پیوند یا خیلی بعد تر رخ دهد. این عارضه را می توان با استروئیدها یا سایر داروهایی که سیستم ایمنی بدن شما را سرکوب می کنند، درمان کرد.
هرچه سلول های بنیادی تشکیل دهنده خون اهدا کننده با بیمار مطابقت بیشتری داشته باشد، احتمال بروز عوارض و مشکلات کمتر است. پزشک ممکن است با دادن دارو برای سرکوب سیستم ایمنی بدن، از بروز چنین عوارضی جلوگیری کند.
چه مدت طول می کشد تا پیوند سلول بنیادی انجام شود؟
پیوند سلول های بنیادی می تواند چند ماه طول بکشد. این روند با درمان دوزهای زیاد شیمی درمانی، پرتودرمانی یا ترکیبی از این دو آغاز می شود. این درمان برای یک یا دو هفته ادامه دارد. پس از اتمام ، چند روز استراحت خواهید داشت.
در مرحله بعد، سلولهای بنیادی تشکیل دهنده خون را دریافت خواهید کرد. سلولهای بنیادی به صورت وریدی به شما داده می شوند. این روند مانند دریافت انتقال خون است. دریافت تمام سلولهای بنیادی 1 تا 5 ساعت طول می کشد.
پس از دریافت سلولهای بنیادی، مرحله بهبودی شروع می شود. در این مدت، شما منتظر سلول های خونی هستید که شروع به ساخت سلول های جدید می کنید.
چگونه پیوند سلول های بنیادی ممکن است بر شما تأثیر بگذارد؟
پیوند سلولهای بنیادی به روشهای مختلف بر افراد تأثیر می گذارد. احساس شما بستگی به موارد زیر دارد:
- نوع پیوند
- دوزهای درمانی قبل از پیوند
- نحوه پاسخ به درمان های با دوز بالا
- نوع سرطان
- میزان پیشرفت سرطان
- میزان سلامت شخص
از آنجا که افراد به روش های مختلف به پیوند سلول های بنیادی پاسخ می دهند، پزشک یا پرستاران شما نمی توانند با اطمینان بدانند که این روش چگونه اثر خواهد داشت.
چگونه می توان تشخیص داد که پیوند سلول بنیادی روی بیمار تاثیر داشته است؟
پزشکان با بررسی تعداد سلول های خونی، اغلب پیشرفت سلول های خونی جدید را دنبال می کنند. از آنجا که سلولهای بنیادی تازه پیوند شده سلول های خونی تولید می کنند، تعداد سلول های خونی شما بالا می رود.
درمان های با دوز بالا که قبل از پیوند سلول های بنیادی دارید می تواند عوارض جانبی ایجاد کند که غذا خوردن را سخت می کند، مانند زخم های دهان و حالت تهوع.
سلولهای بنیادی چگونه به سرطان کمک می کنند؟
سلولهای بنیادی سلولهای ناشناخته هستند ، به این معنی که در نهایت می توانند به هر یک از انواع مختلف سلول هایی که قسمت های مختلف بدن را تشکیل می دهند تبدیل شوند. آنها می توانند جایگزین سلولهای موجود در پوست ، استخوان ، خون و سایر اندام ها شده و در هنگام آسیب دیدگی بافت ها را ترمیم کنند.
انواع مختلفی از سلولهای بنیادی وجود دارد. سلولهای بنیادی جنینی، اولین سلول هایی هستند که در ابتدا بعد از اسپرم یک تخم را بارور می کنند و می توانند انواع دیگر سلول های بدن را ایجاد کنند. سلولهای بنیادی بالغ، به این معنی که می توانند سلولهای آسیب دیده را فقط در یک نوع اندام جایگزین کنند و توانایی محدودی برای تکثیر دارند.